skip to Main Content

Distributieovereenkomst België: 3 verschillen met Nederland

  • Marieke Schepens

Heeft u een distributeur in België en wilt u de afspraken rondom de distributie vastleggen in een distributieovereenkomst? Houd er dan rekening mee dat er verschillen zijn tussen Nederland en België bij de inhoud van een distributieovereenkomst.

Ons team van advocaten is gespecialiseerd in internationale distributieovereenkomsten. Zij kunnen u helpen met het opstellen van een distributieovereenkomst of ontzorgen wanneer er discussies of conflicten ontstaan tussen een distributeur en producent.

Distributieovereenkomst in België en Nederland

Voor een groot deel komen de regels rondom een distributieovereenkomst redelijk overeen tussen Nederland en België. Toch blijven er noemenswaardige verschillen aanwezig waar u rekening mee dient te houden als u met een Belgische partij in zee gaat. We benoemen hier de 3 belangrijkste verschillen.

Distributieovereenkomst is in België in de wet geregeld

In Nederland is een distributieovereenkomst niet vastgelegd in de wet. Dat betekent dat er veel contractvrijheid is. Partijen kunnen over veel zaken zelf bepalen wat ze hierover afspreken. Dit geldt overigens voor bijna alle landen in de Europese Unie, bijna nergens is een distributieovereenkomst in de wet geregeld.

In België is dat wel het geval. Daar zijn de regels rondom een distributieovereenkomst vastgelegd in de wet. Er kan dus niet worden afgeweken van de regels die in België voor de distributieovereenkomst gelden. In grote lijnen komt het erop neer dat een distributeur in België veel meer beschermd is dan in Nederland (en andere Europese landen). Zo geldt er in België bijvoorbeeld dat een distributeur aanspraak kan maken op een klantenvergoeding en ook geldt er een wettelijke opzegtermijn.

Redelijke opzegtermijn bij beëindigen distributieovereenkomst

Net als in Nederland moet er in België een redelijke opzegtermijn in acht worden genomen wanneer u een distributieovereenkomst wilt beëindigen. Het grote verschil is dat de ‘redelijke termijn’ in België een stuk langer is dan in Nederland. In Nederland is een aantal maanden gebruikelijk, in België kan dat al snel een paar jaar duren. Dat komt omdat de duur van een handelsrelatie een hele grote rol speelt in het berekenen van de opzegtermijn. In Nederland is dat minder het geval.

Goodwillvergoeding bij opzeggen distributieovereenkomst

In Nederland hoeft er in beginsel geen goodwillvergoeding betaald te worden bij het beëindigen van een distributieovereenkomst (bij een agentuurovereenkomst is dat overigens wel het geval). In Nederland wordt namelijk verwacht dat een distributeur dit ondernemersrisico kan dragen. In België daarentegen is een goodwillvergoeding wel gebruikelijk bij het beëindigen van een distributieovereenkomst. Daarnaast kunnen er ook nog andere vergoedingen betaald moeten worden. Bovendien zijn vergoedingen voor het beëindigen van een distributieovereenkomst in België ook veel hoger.

Forumkeuze de oplossing?

Om de Belgische wetgeving bij distributieovereenkomsten te omzeilen, kunt u in het contract een forumkeuze vastleggen. U kunt dan afspreken dat het Nederlandse recht van toepassing is. Toch biedt ook dat niet altijd een uitkomst. Uit de praktijk blijkt dat Belgische rechters soms toch Belgisch recht toepassen, terwijl een ander recht tussen partijen is afgesproken. Vraag daarom altijd om advies aan een specialist.

Meer informatie

Wilt u een distributieovereenkomst sluiten met een distributeur of leverancier in België? Of heeft u een geschil met over het opzeggen van uw distributieovereenkomst met een distributeur of leverancier in België? Neem dan gerust contact met ons op. Wij hebben een internationaal team van advocaten dat gespecialiseerd is in distributieovereenkomsten. Wij helpen u graag verder.

Back To Top